Преобух колата :)

3

Такааам…
Подготовката на колицата за зимата стартира! Днес я оборудвах със зимни гуми – взех Gislaved Euro Frost 3, по препоръки на Nuke :) Не ги бях чувала като марка, но имайки предвид, че и не съм кой знае какъв разбирач – реших да се доверя на препоръките, поразрових из форумите и не видях нищо лошо и противоречиво – навсякъде се казва, че са хубави гуми на много добра цена.
Взехме ги от гумен център Диана, на околовръстното, цялото удоволствие – 4 нови гуми, баланс, тежести, сваляне на старите и поставяне на новите, чували и незнам си още какво + гаранция ми излезе като чиста сума 360 лв. Доволно, психическата ми нагласа беше за доста по-голяма сума.
За самото обслужване – има какво да се желае. Преди нас имаше 2 или 3 коли, имаше и доста свободни крикове (или както там се казва чудото, дето повдига колата :) ), за сметка на това престоя ни беше 2 часа просто защото по неизвестни причини голяма част от персонала се помайваше, вместо да поема клиенти на въпросните свободни крикове.
Неприятната изненада беше заварката на едната ми джанта (карам с лети алуминиеви джанти) – не подозирах за нея, но когато свалиха гумата се видя изпълнението и леко ми щръкна косъма. Самите джанти си дойдоха с колата когато я купувах и до момента не се беше налагало да се свалят, та не е имало как да го видя това. Заварката явно е правена от някой, който се е учил на въпросната джанта… И макар че честно казано за около 10 000 навъртяни км. с тази кола и с тази джанта не съм усетила нещо обезпокоително – ще я сменя. Така или иначе бях запланувала да си взимам железни джанти за зимата – явно сега е момента!
Да не пропусна едно благодарско на Ники, че (освен препоръките и съветите) дойде с мен да махна от тиквата си това мероприятие – задаваха ми странни въпроси, на които определено нямах отговор, понеже за да ги разбера ми трябваше преводач от “техния език” на “моя” – добре, че той имаше отговорите и знаеше за какво говорят :) Още повече, че там си беше мъжка територия и сама бих се чувствала меко казано странно :)
С гумите не се приключва зимната подготовка – тепърва ми предстои още:
1. спирачки – спирачна течност, искам да ми се погледнат и дисковете, защото имам подозрения, че са близо до момента за смяна
2. свещи
3. проверка на акумулатора
4. най-после да си оправя стоповете (ако междувременно не е заминала по дяволите и някоя друга част от светлините :) )
5. да си сменя чистачките (още се чудя с какви)
6. поленов филтър – задълже! че в първите минути на пускането на парното/студеното в колата настъпва малка пясъчна буря
7. имам някакви подозрения, че едната ми ключалка не е съвсем в ред, та ще искам и тя да бъде “преслушана”

Един амортисьор е тръгнал да си ходи, ама уж имало още живот в него – колко – не знам. Чудя се дали директно да не го сменям, без да чакам да издишва, че току виж е издишал съвсем без да усетя.

Да не забравя и разните му там спрейове:
1. спрей против замръзване на ключалки
2. спрей против изпотяване
3. спрей за гумени уплътнения – за това доста народ е писал, че обикновен течен парафин от аптеката върши същата, че и по-добра работа.
За въпросните спрейове и тем подобни – приемам препоръки, че са ми мътна и тъмна… И изобщо има ли файда от тях?

Сигурно е глупаво жена да ги пише подобни… Истината е, че за добро или за зло до момента не съм се занимавала с 10 годишна лична кола, карала съм само нови и все служебни коли с които грижи не съм имала, просто защото въпросните возила са в гаранция и така или иначе си минават на рутинни прегледи… и се уча да поддържам моята си трошка :)
И понеже съм имала един сериозен инцидент зад гърба си съм леееееко параноик – само да ми затрака нещо и моментално съм излетяла по майстори. Ама то това май е по-добрата мания, отколкото безхаберието :)
Та така… На следващата заплата ще се изпълняват точките от 1 до 7, задължително, да ми е мирна главата и да съм сигурна, че Бравата ще може да качи и Еверест, ахахах!

3 Comments

Showing 9 comments per page. Slide to right to see more...
 • Posted on 21.10.2009 at 10:24 Permalink

  Честито и безаварийно!Нашто’ Bravo и то си чака реда :) Само дето аз хич не ги разбирам,ама грам.Ти си направо специалист според прочетеното :)
  Усмихнат малък Петък 😉

 • Posted on 21.10.2009 at 13:30 Permalink

  Както казах и преди: For nothing. :)
  Колкото до поставените въпроси.
  За гумените уплътнения, течен парафин от аптеката наистина върши чудна работа, тъй че това няма какво да го мислиш.
  За ключалките си купуваш WD-40, от която и да е бензиностанция. Това нещо е като пенкилер – става за ключалките, за почистване на ръжда, за смазване и за какво ли още не. 1-2 пъти през зимата си пръскаш в ключалките и си готова.
  Още не съм видял стъкла, които да не се изпотяват през зимата (освен ако не спи в гараж). Може и наистина да има спрей, който да решава този проблем, но аз не знам за него. Смени си поленовият филтър и изпотяването ще изчезва за 1 минута 😉
  За чистачките мисля да кажа да не си купуваш BOSCH. Купих 2 комплекта едновременно. Едните работеха прекрасно, другите все едно са на 2 години. Тъй че 50/50 дали ще уцелиш. Пробвай нещо друго.

  По другите върпоси оставам безмълвен за момента :)

 • Posted on 21.10.2009 at 16:09 Permalink

  @ Лили – абе то и аз не разбирам твърде – знам само кое за какво ми служи вътре из колата, ама… неволята учи на всичко и щеш не щеш – почваш да поназнайваш туй-онуй :)

  @ Ник – еми… значи в крайна сметка си взимам въпросното WD-40, мажа с него всяка болежка по бу-то и си свиркам. За чистачките – очевидно ще разчитам на късмет, те поне не са “е*аси скъпия консуматив” :)

Стр. 1/11

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*
*