3 март

2

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, разположено на 12 км от Истанбул е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора от една страна и Османската империя от друга.
За нас, българите, 3 март 1878 е едно ново начало, нова глава в книгата на историята ни. На този ден е поставено началото на една нова България, което начало е струвало живота на хиляди синове и дъщери на България, сред които жертвите от Априлското въстание и 15 хиляди доброволци, сражавали се в руско-турската освободителна война. Тези хора не дадоха живота си напразно.
Сан Стефано постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.
На 3 март 1878 година е направена първата стъпка към утвърждаването на България за независима и свободна държава.

 

Честито ни Освобождение БЪЛГАРИ!!! И дано да не забравяме колко живота са жертвали предците ни, за да можем ние днес да живеем като свободна нация!

 

 

П.С. Ако имате възможност – изгледайте (отново) двете части на Време разделно… А защо не и да си хванете Антон Дончев и да разлистите страниците на романа. За мен и книгата, и филма са достатъчно силни, за да ме разплачат всеки път, когато се докосна до тях.

2 Comments

Showing 9 comments per page. Slide to right to see more...
 • Posted on 06.04.2011 at 10:13 Permalink

  Заслужава да се помни…
  Лошото е, че поне двама депутати ( по телевизията) се изказаха :
  – България е освободена от турско робство преди 500 години!!!!

 • Posted on 15.04.2011 at 12:39 Permalink

  Ей този хубав блог бреее :-)
  Всеки път му се наслаждавам :-)
  Реверанс към Caspo :-)

Стр. 1/11

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*
*