Спрях цигарите, този път трайно.

0

Миналата година, дълго време преди да влезе в сила закона, който ограничава тютюнопушенето, моя милост седеше и слушаше как нямало да го приемат и как нямало как да ни накарат да не пушим в бара (примерно). Няколко месеца по-късно закона все пак беше въведен. И от ден първи на този закон аз спрях цигарите. Ей така от раз, без да му мисля много-много, без да се ослушвам и без да се злъгвам “абе първо ще ги намаля, пък после и ще ги спра”.
По времето, в което само се говореше, че няма да можем да си пушим на закрито, аз си се тренирах ужким за промяната. Идвах сутрин на работа, минавах да си купя кафе от кафенето и не си го пиех там, а излизах навън – с идеята “да свиквам!” Хубаво, ама се случиха 2-3 поредни по-студени сутрини (а аз съм върл противник на температури под 20 градуса!), дзиндзиричих си навън с кафе и цигара и в някакъв момент се ядосах сама на себе си. Как пък едни цигари ще ме командват мен и кое ми е по-конфортно – да не пуша, но да съм на топло, или пък да съм на топло, ама да не пуша. Ми, таковала съм им таковата на цигарите. Утре кафето ще е без цигара.
И така, на 1 юни си пих кафето без цигара :-) Първите 2-3 седмици ми беше тегаво, пушеше ми се като на комин, но си умрях на ината и не си купих поредната кутия цигари. Мина първия месец и вече нещата се нормализираха, не ми се пушеше, не се чудех какво да си правя ръцете. Не ме дразнеше и факта, че някой пуши под носа ми.
Няколко плюса има раздялата ми с цигарите:
1. Усетих, че дишам повече. Наистина! Все едно дробовете ми се уголемиха и въздуха, който поемах беше повече. Знам ли, звучи смешно и ми е трудно да го обясня, ама наистина от как не пуша – дишам истински :-)
2. Спрях да мириша на пепелник. Домът ми също! Всъщност не осъзнавах как съм смърдяла, докато не ги спрях. Чак се чудя на Каспър как е устискал толкова време с тази миризма около себе си (визирам мен)…
3. Отиването на бар, пицария, кафетерия не беше свързано със задължителното след това пране на дрехи и къпане – преди да въведат закона това си беше нещо нормално. След въвеждането му обаче излизам от кафенето без задължителният преди – аромат на цигари :-) Прекрасно!
4. Кожата ми се промени – и това е трудно да го обясня, но в общи линии се “изчисти” и определено е по-свежа :-)
Ако се замисля сигурно ще се сетя и за други неща. Има само един минус – не разбирам пушачите, които още подскачат и се опитват всячески да върнат тютюна в затворените помещения. Не ми пречи че си пушат – въпрос на личен избор, но нека го правят навън :-) И не, предишното разделяне на заведенията с прегради и салони за пушачи и непушачи не беше ефективно. Така или иначе навсякъде смърдеше на цигари. Сега пак, ама навън. Вътре предпочитам да ми мирише на пица/кафе, отколкото на тютюн.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*
*