Уртикария

0

Малко след Нова година започна истински ужас – сърбеж под мишниците, по бедрата, по стъпалата. Показа се и характерният обрив – едри червени, релефни петна, като опарено от коприва. Това в продължение на седмица – всяка вечер се почваше луд сърбеж + червени петна на описаните места. Сутрин като се събуждах петната си бяха пак там, но по-малко сърбящи и избелели в средата си, червени по контурите. Около обед изчезваха и така до вечерта. В началото някак не ги взех на сериозно – казах си кой знае какво съм яла и явно съм се натровила – ще мине за 2 – 3 дни. Да ама не. Не минаваше и това е. Отидох на алерголог – диагнозата беше уртикария. Междувременно – след изследвания – оказа се, че нямам алергии. Черен дроб – наред, кръв – всичко точно. В ей такива случаи, когато лекар не може да намери причината за нещо – стигаме до стандартната диагноза “на нервна почва”. И се почва ходене по мъките – пих разни неща (вече не помня имена дори), мазах с разни мехлеми – файда никаква. Чудото продължаваше вече близо 2 месеца – всяка вечер ставах петниста хиена, която място не може да си намери от сърбеж, и всяка сутрин бях като далматинец – на петна. В някакъв момент ми писна да пия хапченца и да мажа мехлемчета и се обърнах към “бабешките методи” – 3 пъти на ден отвара от коприва (в една чаена чаша вряла вода – запарвам една супена лъжица коприва, след 5 минути прецеждам, изчаквам малко да поизстине и гаврътвам на екс) + 3 пъти на ден по 2 хапченца витамин С. За известно време спрях всякакъв вид алкохол и месо. И о, чудо – седмица по-късно нещата влязоха в релси. Пак си хапвах месо и си пийвах по чаша вино, но продължих да си пия копривата и витамин С. Петната и сърбежа пак ги имаше, но с всеки изминал път – все по-малко. Докато накрая изчезнаха напълно – може би около 2 седмици след началото на курса с отварата, към края на март месец.
Лощото е, че снощи усетих отново познатият сърбеж и релефни петна. Може пък да има нещо вярно в това, че проблема е на “нервна почва” – последните 2-3 седмици са ми доста стресови, с ежедневни сериозни ядове – явно е трябвало да избие нанякъде… Вярно петната сега са малки, не толкова “разляти”, колкото бяха преди. И така – от днес отново съм на витамин С + запарка от коприва. Този път включих и ментолов спирт – намазвам (подчертавам намазвам, не втривам – при втриване или прекалено обилно намазване – после се усеща парене :) )и забравям за сърбежа. Днес нещата са поносими – не е по-страшно от вчера, петната не ме сърбят толкова… Ха дано да пресека начата в зародиш и да не преживявам пак 3 месеца в борба с тази гадост.
Ако си попаднал/попаднала тук в търсене на панацея срещу уртикария – няма такава :-( Докторите поне в моя случай ми казваха, че както се е появила – така ще отшуми – няма “краен срок”. Може да отшуми след 3 дни, 3 месеца, 3 години… Но не пречи да пробваш моя метод – значително се облекчава състоянието, при това за кажи-речи никакви пари за лекарства (витамин С е около 1.5 лв., ментоловият спирт и той е толкова, чай коприва – около левче по аптеките)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*
*